Engagement og øretæver

House of Futures har inviteret meningsmennesker til at fortælle om, hvad der driver folk til at kæmpe for deres holdninger og sætte deres person i spil med alt hvad det indebærer. Og det er ikke så lidt.

Deltagerne kunne fortælle om omkostningerne ved at sætte sit liv til offentligt skue, og fx skulle gennemgå en afskedigelse i presselyset. Om arbejdsdage der strækker sig langt ud på natten, og om hvordan politisk involvement kan være direkte skadeligt for karrieren.

Da jeg kom hjem fra EU som miljøkommisær tænkte jeg, at med det på mit C.V. ville jeg drukne i spændende arbejdstilbud. Men telefonen ringende ikke – overhovedet”, siger Ritt Bjerregaard.

Søren Kjærsgaard, Borgmester i Holbæk Kommune: ”Særligt i lokalpolitik bliver det sværere og sværere at finde folk , der er villige til at gøre det store offer det er at engagere sig i sit lokalmiljø – og hvem har også tid til det med arbejde og familie.”

”Jeg har set nogle lokalpolitikeres kalendere, og der ikke megen plads til adspredelse. Så hvordan kan det være at i arbejder dag og nat for at give os andre nogen perspektiver at vælge imellem – kan i slet ikke lade være; Har i et særligt gen?”, spørger ordstyrer Steen Svendsen fra House of Futures.

Søren Kjærsgaard: ”Det er jo ikke udsigten til offentlige øretæver der driver mig. Det handler om, at de beslutninger jeg tager kan observeres når jeg går ud af døren. Det er en direkte forbindelse til jordnære problemer. Jeg er vel lidt som den dreng der ikke kan se en fodbold uden at sparke til den – jeg har aldrig kunne lade være med at engagere mig.”

For Dorte Lange, Formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg, Danmarks lærerforening, er det ikke så meget at gennemføre sin egne visioner som at skabe et fælles projekt: ”For mig handler det ikke så meget at inspirere mennesker og fortælle dem hvad de skal vælge, men at være med til at muliggøre det der driver dem – ligesom vi ser nu i Nordafrika, hvor almindelige menneskers holdninger kommer ind på den politiske bane.”

De politiske visioner er en stærk drivkraft, men i den parlamentariske virkelighed er det ikke alt. Mange opgaver er bundne, enten af dekreter fra højere i beslutningskæden eller af ydre omstændigheder, som Ritt Bjerregaard oplevede, da det første danske tilfælde af kogalskab ramte allerede dagen efter hun tiltrådte som fødevareministerer. Men rammerne til trods er der dog altid muligheden for at gøre en forskel:

”De ydre rammer bliver tit brugt som en undskyldning af folk der ikke tør påtage sig ansvar. Men hvis man tør, mener jeg altid man kan udfylde de rammer med ens vision – og gøre mere og andet end bare at forvalte besparelser”, sig Søren Kjærsgaard.

Til tider er det dog slet ikke ens egne holdninger man skal tage højde for, men ens vælgeres: ”Når man har et mandat, og der er nogle mennesker der har vist en den tillid, så skal man handle på deres vegne. Det er en stor forpligtigelse at repræsentere mennesker og forvalte deres stemme. Og når man vinder folks tillid kræver det selvfølgelig man sætter sin person i spil”, siger Ritt Bjerregård.

Hvornår kommer belønningen i hele det tovtrækkeri, bliver der spurgt fra salen?

Ritt Bjerregaard: ”Jamen, ved valget. Det er jo der man ser om man har gjort det godt nok til at folk er villige til at give en deres tillid.”

Dorte Lange: ”Når jeg kan mærke at en ide jeg sætter i vandet får vind i sejlene. Når folk tilslutter sig og gør en ide til deres egen og projektet til vores fælles.”

Søren Kjærsgaard: ”De politiske processer har mange faser og led. Jeg prøver at gøre hver af dem til en milepæl, og finde tilfredsstillelse i det”.

Ritt Bjerregaard: ”Det vil altid være meningsfuldt at være meningsmenneske”

Skriv et svar